Skip to content

Watts - mobilioji aplikacija, kuri taupo elektrą ir sodina miškus 

Ką turi bendro programavimas ir žaliasis judėjimas? Kur kas daugiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Įsivaizduok programėlę, galinčią nustatyti, kiek elektros energijos sunaudoja kiekvienas namuose esantis prietaisas, ar galinčią pasakyti, kada energija tiekiama iš vėjo ar saulės jėgainių. Tokią programėlę kuriame mes – Watts IT specialistų komanda.
Feb 22, 2023 10:58:59 AM twoday

Tvarumo revoliucija

Danijoje didelė dalis elektros energijos pagaminama vėjo ir saulės jėgainėse. Mūsų mobilioji aplikacija siūlo danams taupyti ir sukuria galimybę rinktis atsinaujinančius energijos šaltinius. Naudodama orų prognozės duomenis, programėlė gali numatyti, kada energija bus tiekiama iš atsinaujinančių šaltinių. Įsijungęs programėlę vartotojas pamatys, jog po 2 val. elektros energiją gamins vėjo turbinos, tad belieka norimam prietaisui įjungti laikmatį, kad jis veiktų būtent tuo metu.

watts app

Programėlė taip pat teikia rekomendacijas apie prietaisus, naudojančius per daug elektros energijos. Aišku, kiek sutaupysi pakeitęs seną šaldytuvą ar kitą prietaisą nauju ir kada tai atsipirks. Mūsų klientė Bethina iš Fuglebjergo džiaugiasi sutaupiusi beveik 300 EUR:  „Praėjusiais metais mes sutaupėme apie 1000 kilovatvalandžių elektros energijos ir išleidome 2000 Danijos kronų mažiau.“ 

Turime didelių ateities planų – ilgainiui „Watts” stebės ne tik elektros energijos, bet ir dujų, šildymo bei vandens suvartojimą.

watts app 3

Nors produktas skirtas Danijos rinkai, tačiau turint elektros energijos matavimo prietaisą Smappee savo energijos sunaudojimą galima stebėti ir Lietuvoje.

Sutaupytos lėšos - medžių sodinimui

Skaičiuojame, jog aplikacija, kuri šiuo metu Danijoje turi apie 150 tūkst. aktyvių vartotojų, per mėnesį danams padeda sutaupyti apie 10–15 proc. visų komunalinių išlaidų. Sutaupytas lėšas galima skirti kitų sąskaitų apmokėjimui, tačiau aplikacijoje šios lėšos konvertuojasi į virtualią valiutą, kurią vartotojas gali paskirti medžių sodinimui ir taip bent minimaliai kompensuoti savo CO2 pėdsaką.

Vartojimo ir taršos mažinimo filosofija taip pat jau yra tapusi ir danų kultūros dalimi, todėl jie vertina galimybę sutaupytas lėšas paversti žaliuojančiais miškais. Dauguma vartotojų aktyviai užsiima šia veikla ir mato tokį sprendimą kaip pridėtinę aplikacijos vertę.

Erdvė technologijoms

Dėl savo pobūdžio ir technologijų Watts yra pirma tokio tipo programėlė, leidžianti vartotojams aktyviai reaguoti į elektros energijos suvartojimą. Programėlė itin tiksliai nustato bei paaiškina energijos suvartojimo nuokrypius. Paremta Machine learning moduliu ir Data Science sritimi, Watts mobilioji aplikacija numato, kokios namų ūkio elektros energijos sąnaudos bus ateityje. 

Pagrindinės technologijos, kurias naudojame projekte: Xamarin Forms, .Net, .Net Core. Projekto kodo saugojimui bei versijavimui naudojame Git’ą. Aplikacijos infrastruktūros kūrimas ir palaikymas paremtas MS Azure Cloud sprendimais, taikoma Microservice architektūra.

Kodėl Watts?

Prieš beveik 3 m. pradėtas Watts projektas yra kiek kitoks. Jis nepriklauso twoday grupei, jį susiradome ir savo paslaugas Danijos energijos kompanijai SEAS-NVE pardavėme patys. Nesuklysime sakydami, jog esame lyg startuolis – patys pritaikėme turimas žinias, patys nuo A iki Z kuruojame projektą, todėl tai ne tik iššūkis kiekvienam iš mūsų, bet ir didelė laisvė. 

Kiekvienas komandos narys gali siūlyti technologinius pakeitimus ar papildomas funkcijas, sprendimų būdus kylančioms problemoms. Į komandos tobulėjimą žiūrime labai atsakingai, nes žinome, jog tik nuo mūsų priklauso Watts projekto sėkmė. Kaip ir daugelis IT specialistų komandų, dirbame pagal Agile metodologiją. 

Tvarumas ir ekologija, novatoriškumas ir techniniai iššūkiai - esminiai elementai, padėję greitai suburti 13  specialistų komandą, kuri jau trejus metus  vysto šį projektą.

Related posts